A csülköt feltesszük hideg vízben, és megfőzzük. A beáztatott babot ebben a lében főzzük meg. Mikor kezd puhulni, hozzáadjuk a rövidre vagdalt savanyú káposztát, és a zöldségekkel együtt puhára főzzük, annyi vízzel felengedve, hogy ne legyen túl sűrű.
Beízesítjük a fűszerekkel, egy tojásból csipetkét szaggatunk. Barna mártást készítünk vöröshagymával, fokhagymával, és pirospaprikával, tejfellel simára keverjük, tejszínt is adunk hozzá, és befejezzük a levest. Tálaláskor beletesszük az összevágott csülköt. Megszórjuk frissen vágott tárkonnyal, és citrommal, tejfellel díszítve tálaljuk.
Hozzávalók:
| Füstölt csülök: | 1db (≈0,80 kg) |
| Színes bab (tarka): | 0,25 kg |
| Savanyú káposzta: | 0,50 kg |
| Vöröshagyma: | 1 fej |
| Fokhagyma: | 1 fej |
| Mangalica zsír: | 0,10 kg |
| Só: | 0,02 g |
| Pirospaprika: | 0,02 kg |
| Babérlevél: | 1-2 db |
| Liszt (tönköly): | 0,10 kg |
| Tejfel: | 0,20 l |
| Tejszín: | 0,15 l |
| Citrom: | 1 db |
| Borsikafű: | csipetnyi |
| Tárkony (friss): | csipetnyi |
| Tojás: | 1 db |
| Sárgarépa: | 0,20 kg |
| Fehérrépa: | 0,10 kg |