A savanyú káposztát 3 felé osztjuk. Az első 1/3 részt a vastagtalpú edénybe tesszük, majd a kockára vágott füstölt csülköt beborítjuk a második 1/3 rész apró káposztával. A csülök felét ledaráljuk, a másik felét kockára vágjuk.
A darált felét összekeverjük az előfőzött árpagyönggyel (borizs), ízesítjük: só, bors, vöröshagyma, őrölt kömény, pirospaprika. Ráütjük a tojás, így elkészítjük a töltelékeket.
A kockára vágott húsból pörköltet készítünk. Ezt azonban csak egy kicsit főzzük, majd a betöltött töltelékek közé kanalazzuk. Ekkor ráöntjük a tejszínt, amihez kevés tejfelt adunk, majd a harmadik 1/3 rész apró káposztával beborítjuk az egészet. Amikor már forr, a tüzet nagyon lassúra vesszük. Fedő alatt forraljuk, néha megmozgatva az edényt. Legjobb sütőben, fedő alatt vasedényben elkészíteni. A fehérbort a főzés vége felé, azaz kb. 1 óra elteltével adjuk hozzá. A csombort, és a friss kaprot a tálalás előtt tegyük rá. Tejfellel díszítsük ezt az igazán lakodalmas ínyencséget.
Hozzávalók:
Savanyú káposzta: | 1,00 kg |
Savanyú káposzta fejes: | 12 levél |
Császár szalonna: | 0,20 kg |
Füstölt csülök: | 0,60 kg |
Sertés csülök: | 0,60 kg |
Sertés köröm: | 2 db |
Árpagyöngy: | 0,20 kg |
Őrölt kömény: | csipetnyi |
Pirispaprika: | 0,03 kg |
Só: | 0,02 g |
Bors (törött): | csipetnyi |
Tejfel: | 0,30 l |
Tejszín: | 0,10 l |
Csombor: | 2 ágacska |
Fokhagyma: | 3-4 gerezd |
Egri Merlot: | 0,20 l |
Friss kapor: | 1 csomag |
Vöröshagyma: | 2 fej |
Tojás: | 1 db |